Logo_Familie-Bak-com

Derde stage eerste deel

Zondag 10 Juni 2007
Na 2 dagen inpakken en vooral nadenken en passen en meten zijn we klaar voor vertrek. Christine haalt ons op om ons vervolgens naar de basis van de DTS te brengen. Met het hele team vertrekken we naar het busstation in Chiang Rai, waar de bus om 17.00 uur vertrekt. We reizen in een luxe touringcar met goede (lig)stoelen en een tv met Thaise humor programma’s. De kinderen hebben grote lol en vermaken zich dus prima.

Maandag 11 juni.
24.00 uur is iedereen wakker en begin ik te zingen voor Peter, want die is jarig, hij is al 39 jaar. Iedereen krijgt de kans om wat te slapen, maar het is absoluut niet genoeg om fruitig en fris op te staan als de bus op de plaats van bestemming arriveert. Iedereen is duf en verlangt naar een lekker bed, zonder hobbels te voelen en regelmatig te stoppen en zonder door de bochten te racen zodat je tegen de wand of tegen je buurman/vrouw op te botsen. Gelukkig komen we om 06.00 uur veilig aan in Udon Thani, hier hebben we onze eerste teambespreking met taakverdelingen. Na een kwartier kwam de Pastor ons ophalen, hij is de vader van een van onze medestudenten van de DTS. Zijzelf is met haar team naar een ander deel van Thailand en wij verblijven in haar ouderlijk huis.
De plaats waar we verblijven ligt 50 minuten rijden vanaf Udon Thani en heet Nong Khai. We krijgen brood met gebakken ei en thee/koffie of milo (chocolademelk) als ontbijt en het smaakt heerlijk. We hebben 3 slaapkamers voor ons team van 11 mensen. Wij 1 met onze jongens, het echtpaar 1 en de meiden 1, het is passen en meten, maar we hebben een goede plaats om te slapen en we zijn dus dik tevreden. Er zijn 2 jonge poesjes en de kinderen genieten volop van de kittens. Dit is erg leuk om te zien, want na de outreach krijgen wij zelf ook 2 kittens. Het is wonderlijk te zien wat een rustgevende uitwerking katjes hebben op de kinderen, met name Nathan en Chester komen helemaal tot rust. Na het ontbijt spelen we rummikub en skip-bo, de jongens genieten van de aandacht. Naast het huis van de Pastor is een aanbouw van een kerk, we vermoeden dat wij hier aan mee mogen werken om de bouw te versnellen, maar dit horen wij rond 11 uur tijdens een teambespreking. Dan doen we boodschappen bij LOTUS voor deze week en het ontbijt en ons gezin geniet van een lekker schepijsje vanwege Peter zijn verjaardag. Thuis staat het avondeten al klaar, wat een service. Het programma voor deze week ziet er erg druk uit, we zullen meer dan 10 uur in touw zijn met engelse les geven in de ochtend en teamtime dat wil zeggen tijd voor gebed en worship en bijbel lezen en ’s middags klussen in de tuin of met het nieuwe gebouw. ’s Avonds bezoeken we celgroepen of mensen van de kerk, waar we als christenen elkaar mogen bemoedigen.

12 juni
Vandaag is het feest want Tatjana die is jarig en dus vieren we feest met taart en gezang. Elke dag hebben we tijd voor worship en gebed na het ontbijt en vandaag werd er ook speciaal voor mij gebed. Vandaag geven we engelse les op een lagere school, in groep 5 en 6 zo ongeveer en ’s middags gaan we naar een familie van de kerk om samen over ons geloof te delen. De engelse les was leuk, maar wel lastig om even uit te vogelen op welk niveau de kinderen zijn. Bij de familie hebben we een goede tijd gehad, zij ervaren verdeeldheid binnen hun gezin en familie door de keuzes die ze maken voor God en toen mocht Peter delen van ons eigen verhaal over Gods roeping voor ons. ’s Middags hadden we 2 uurtjes om bij te tanken en voor ons betekent dat altijd aandacht aan de kinderen geven. ’s Morgens hebben ze meegeholpen met de engelse les, dat was erg leuk. Een aantal van de groep gingen er vissen en zij namen Chester en Jeremy mee en zo hadden wij alleen Nathan en dat was echt gezellig voor hem en voor ons. Na het avond eten staat iedereen op het punt om naar een celgroep te gaan en ik blijf thuis. tot mijn grote verrassing komt er iemand met kaarsjes uit de keuken gelopen. Die kaarsjes staan in een speciale standaard en dat is een taart, een Thaise jelly taart, een soort pudding snoep. Dit hadden de Pastor en zijn vrouw geregeld met hun 2 zonen voor Peter en mij. Dit was echt heel erg leuk en lief. Ik ( peter) sta aan de grens van Laos, hier hebben we onze eerste celgroep avond, we zijn echt op de rand van de grens want als we niet waren afgeslagen waren we na 100 meter de grens over geweest. De avond was goed bezocht door gemeenteleden van de kerk waar we op dit moment verblijven, er was gevraagd of ik op deze avond een kleine boodschap wilde delen met de aanwezigen, dit was mij in de ochtend gevraagd en dat was goed, want we hadden ons hierop voorbereid. Toen we aankwamen waren er nog niet zoveel mensen die op mijn verhaal betrekking hadden (gezin / ouderschap) dus toen de avond begon heb ik mijn onderwerp toch aangepast en heb ik mogen delen over “wonderen in ons leven” en dan hebben we het over het wonder dat Nathan is in ons leven. Het was erg goed om dit te mogen delen en daarbij te vertellen dat het voor ons allen soms wel een wonder is dat we hier zijn en dat we alleen maar God mogen danken voor de dingen die hij doet in ons leven. Aan het eind krijgen we fruit met jelly en iets van melk en ijs, dit is heel zoet en ik neem dan ook maar een klein beetje.We zijn om 22:45 terug bij het huis van de pastor.

13 juni
Na de worship time zijn we weer naar de school gegaan om engelse les te geven. De kinderen hadden plezier en leerden ook nog wat. We hebben ook het verhaal van Noach gedeeld en voor hen gebeden voor we klaar waren. Samen genieten we van de lunch en praten we na over de lessen. We geven een foto van ons team en bedanken voor het feit dat we les mochten geven. We proberen nog een foto te maken met alle kinderen en dat vinden ze erg leuk. We besluiten meteen door te gaan met ons werk en gaan op bezoek bij een mevrouw in een buurdorp. Zij is de enige die gelooft in het hele dorp en dat is dus best moeilijk voor haar. We hebben een fijne middag, we delen ervaringen, zingen en bidden met elkaar. Thuis tanken we even bij en delen we met elkaar verhalen van ons thuisland en we bidden voor een ernstig zieke vrouw van de kerk. Er is feest in het dorp en ze schieten zelfgemaakte raketten af. Wij gaan kijken en we zien een heel ander soort vuurwerk dan we gewend zijn. Het is een wedstrijd, er wordt met een speciale kijker gekeken tot hoe lang de raket nog vliegt en de aantal seconden telt. Leuke sport!!! Het was indrukwekkend om te zien. Ek gaat met onze drie mannen nog een uurtje (of twee) vissen, ze komen met een emmer vol terug, dat is voor de lunch morgen. Het eten hier is geweldig, ze hebben goede hulpen die het eten koken. Na het eten zet ik muziek op terwijl ik mijn taak verricht. (de vloer vegen). Becky kijkt naar de muziekselectie op onze pc en ziet dat we Isaan muziek hebben. We zetten het aan en de drie teamleden uit de Isaan en de bewoners kunnen niet meer stil staan. Wij westerners willen leren dansen en Paek geeft ons les. We stellen voor om in deze 5 weken een dans in te studeren voor onze diplomering. Nu hebben we geen stroom meer, dit duurt van 20:45 uur tot ongeveer 02:00 uur. Tja als er geen stroom meer is doe je niet veel meer. Alle muggen en vliegen komen op het scherm af van de pc omdat dat de enige verlichte plek is in de kamer. Ik ga bij de jongens liggen en probeer te slapen, terwijl zij nog klaar wakker zijn. Douchen kan niet dus ik slaap met mijn kleren aan. Rond een uur of 10 komt het team thuis en de vrouw van de Pastor heeft kaarsen aangedaan voor hen. (Peter) Voordat we onderweg gaan naar de celgroep bidden we als team en dit keer was het mijn beurt om te bidden, op dat moment dat we buiten in de auto zitten is het aan het bliksemen en donderen, dus ik vraag om bescherming voor onderweg en of we droog over mogen komen omdat we in een open auto zitten. 10 tot 15 minuten nadat we op de plaats van bestemming zijn aangekomen begint het enorm te regenen en ook hier valt de stroom uit, dus zijn we bij kaarslicht verder gegaan met onze worship en onze testimony, als we willen afsluiten gaan we als groep voor deze mensen bidden, en tijdens dit bidden vraag ik ook om als we naar huis gaan of het dan even droog mag zijn omdat het nog steeds regent. En vlak voordat we echt weggaan stopt het met regenen en dit is gelukkig voor lange tijd.

Donderdag 14 juni
Vanmorgen doen we geen worship, maar starten we op tijd met het planten van bomen rondom het terrein van de Pastor. We hebben ongeveer 270 bomen gepland op elke +/- 2.5 meter, dus reken maar uit. Dit is alleen nog maar ver achter het huis, het terrein ervoor met de kerk en de stallen ed hebben we er nog niet eens meegerekend. Aan het einde van de ochtend ga ik met de kinderen weg en spelen we samen Rummikub. We hebben vandaag lunch met alle medewerkers en 2 van hun kinderen en de pastor en zijn vrouw en 1 van zijn zonen, allemaal onder het afdak op de grond als 1 grote familie. We eten de vis die Ek met de jongens heeft gevangen, dus dat is erg leuk.

vrijdag 15 juni 2007
Om 19:00 uur gaan we naar de stad om daar iets te gaan eten en een gezellige avond met elkaar te hebben zonder bezoek af te leggen oid. We gaan met zijn allen naar een plek waar we lekker en goedkoop kunnen eten, maar helaas het is gesloten dus moeten we iets anders zoeken, dit lukt gelukkig vrij snel. Als we klaar zijn met eten gaan we nog iets drinken, maar eerst gaan we naar de brug die Thailand met Laos verbind, hier lopen we langs de rivierbedding en kijk we naar Laos, het is helaas erg donker en we zien er weinig van (andere keer maar overdag doen) nu op naar het drinken, het is ondertussen bijna 22:00 uur en weer hebben we geen geluk dit tentje is ook dicht, dus maar weer verder rijden en zoeken naar iets wat geschikt is voor een groep van 15 mensen. Tegen 23:30 liggen de jongens in bed en niet lang daarna gaan ook wij te bed.

zaterdag 16 juni 2007
Het is de bedoeling dat we eerst worship gaan houden en dan op visite bij iemand van de gemeente Op de terugweg gaan we eten en een paar boodschappen doen voor het weekend. De avond hebben we vrij, er worden spelletjes gespeeld door het team en de zonen van de pastor met een vriend.

zondag 17 juni 2007
Ik geloof dat het vandaag vaderdag is, maar hier heb ik niet iets aan gedaan!!! Na de dienst wordt er samen gegeten met alle gemeenteleden en later is er tijd voor spelletjes voor de kinderen. Alles gebeurt bij de Pastor op het terrein, omdat de kerk naast zijn huis staat en dit is erg gezellig.

Maandag 18 Juni 2007
Rond half elf is iedereen op en krijgen we een brunch, nasi met een gebakken ei en komkommer. We gaan richting Laos, maar helaas komen we erachter dat westerners er niet inkomen zonder visa en we vinden het te duur om maar voor een kort moment Laos in te gaan. Dit betekent dat we alleen de brug opgaan tot de helft. Daarna gaan we naar een leuke markt en ik koop 2 bloesjes en Peter koopt een katapult. Tja verschil moet er zijn, toch? We gaan naar de grote supermarkt keten en doen wat boodschappen waarna we heerlijk ijs eten. Een paar duiken nog een internetcafé in en zo zijn we weer klaar voor vertrek naar huis. Peter gaat met de jongens schieten en ik vouw de was op en dan is het eten al klaar à spaghetti!!! Heerlijk, dat kunnen ze hier wel maken, geweldig. We bespreken de plannen voor deze week en dat vind ik erg fijn. Morgen de hele dag engelse les geven op een andere school dan vorige week. Ook komen we er nu achter dat Nong Khai niet goed op de kaart staat die we gestuurd hebben, dit is verwisseld met de provincie Nong Bua Lamphu, dus we zitten wel degelijk dicht bij de grens van Laos. De plannen voor het eind van de outreach zijn gewijzigd, we gaan niet naar Buriram, maar van Si Sa Ket naar Kalasin, rechts onder Udon Thani als je op het kaartje kijkt. De reis die we zaterdag gaan maken gaat als volgt vanaf de Pastor zijn huis à Nong Khai (20 minuten met de auto), dan met de trein naar Khon Kaen, dan met de bus naar Ubon Ratchathani en dan met de trein naar Si Sa Ket, waar Paek vandaan komt een van onze teamgenoten. Dit wordt een leuke dag! Nu zitten we met zijn allen Herbie te kijken en morgen hervatten we onze werkzaamheden weer.

Dinsdag 19 Juni 2007
Peter heeft worship voorbereid. Tijdens de worship krijg ik wat op mijn hart en ik deel dus een stuk uit de bijbel en een deel van een lied, wat nu ineens duidelijker wordt. Na het eten gaan ze achter in het veld aan het werk, boompjes en onkruid weghalen. Het is erg warm en iedereen komt bezweet en rood terug. Ondertussen gingen Nathan en ik zorgen voor het drinkwater, zodat alles weer is bijgevuld en ik hang de was van een medestudent op. De jongens spelen allen een spel op de pc en genieten van de rust. ’s Avonds bezoeken we een celgroep die nu alleen met de bewoners van het huis was. Becky en ik delen vanavond en de man vertelt ook over zijn leven. Op deze manier kom je meteen dicht bij mensen te staan en dat maakt deze bezoeken erg leuk en speciaal om te doen.

Woensdag 20 juni 2007
Vandaag gaan we helpen met hekken te maken met prikkeldraad rondom het terrein van de Pastor. Tja in Thailand beginnen ze gewoon en moet er terstond nog gereedschap gehaald worden ed. Het was onduidelijk wat een ieder precies kon doen en er was te weinig gereedschap. De jongens vonden dit ook niet leuk al waren ze van goede wil bij de start. Ineens waren de mannen verdwenen, dus ik ben er achter aan gegaan en ben bij ze gebleven. Peter ging proberen een oude wasmachine te repareren en die was blij met deze klus, want hij verveelde zich ook bij het hek maken. Het voelt niet lekker als je wat wilt doen en je kan niet veel, maar goed ik ben er in ieder geval voor de kinderen. Tijdens het repareren van de wasmachine wordt Peter geholpen door Koy, die bij de Pastor kind aan huis is. Op een gegeven moment ligt ze dubbel van het lachen en blijkt Peter uit zijn broek gescheurd te zijn. Tja dan zou ik ook pijn in mijn buik krijgen van het lachen. Nu heeft Peter dus een broek minder en dat is niet echt handig, dus ik was vanavond maar weer. Gelukkig hebben ze een wasmachine die we gebruiken mogen. ’s Middags wordt er ook nog gemaaid, ook hier is niet iedereen nodig en dus blijft er een deel van het team thuis. Koy, Paek en ik maken briefjes met stempel voor de kliniek klaar en we eten fruit, veel fruit. Vanavond is er weer celgroep en Peter gaat mee, want ik ben moe van het warme weer en Peter heeft toch wat meer energie dan ik heb dus die vind het prima. Chester leert Thais van Becky, want hij wil niet dat wij het eerder kunnen als hem, want zij gaan in september nog niet beginnen met Thais, eerst moet hun engels op het juiste niveau zijn.

21 juni 2007
We gaan op pad met 1 auto en 19 mensen!!! Tja het zit wat krap, maar 11/2 a 2 uur rijden is toch niets??? Er moeten ook nog rugzakken mee en een gitaar en boodschappen, het past allemaal, gewoon een beetje proppen. Gezellig is het wel. Als eerste gaan we naar Koy haar huis, naar haar moeder en oma, helaas zit haar broer op school en haar vader is aan het werk. Ondanks dat hebben we een goede tijd met elkaar. We zingen en bidden met hen en drinken wat en eten maïs van de kolf, lekker gekookt en dan gaan we weer verder. We gaan naar een familie waarvan een jonge vrouw borstkanker heeft. Vorige week hebben we speciaal voor haar gebeden en nu hebben we de kans om haar te bezoeken. Ook hier zingen en bidden we met elkaar nadat we samen een lunch genuttigd hebben. Met 24 man onder een groot afdak op kleden op de grond samen eten. Ze hebben konijnen en de jongens kunnen er mee spelen. Bij ons gezelschap zitten 3 andere kinderen in de leeftijd van onze kinderen en dat geeft meestal meer plezier. Onderweg stoppen we vaak om hier en daar fruit te halen en kip etc. Elk kraampje heeft zijn eigen product, zoals mais, ananas, bananen, kip, etc. We gaan hierna shoppen bij de grote winkelketen LOTUS. Ondertussen wordt er eten besteld, zodat we niet zo lang hoeven te wachten. We kopen spullen voor de party van morgenavond, wat ons afscheid is. Peter gaat pannenkoeken voor 30 man maken, succes in de keuken!!! Als we aankomen bij het restaurantje is er inderdaad al heel veel klaar. We eten af en lopen naar de auto, waar we een giftige slang zien, hij is niet zo groot maar wel degelijk gevaarlijk. Als je een Pastor wilt zien dansen dan moet je opletten als hij een slang probeert dood te trappen. Uiteindelijk dood Eky hem met een bezemsteel en Peter pakt hem met zijn leatherman op en gooit hem in de bosjes. Thuis is er een vliegenplaag en zien we een grote spin.

Vrijdag 22 juni 2007
Ontbijt en worship time met ons team en dan werkoverleg. Behalve Becky en ik gaat iedereen en Jeremy een hek zetten om het gemaaide grasland, zodat de koeien het nieuw opkomende gras niet kunnen opeten. Becky blijft bij het team van de kerk wat vandaag bidden en vasten heeft. Ik ben er ook een deel bij en verder zorg ik voor de was van onszelf en van ons team, want iedereen wil natuurlijk droge en schone spullen mee als we morgen verkassen. Verder speel ik een spelletje met Nathan en Chester en zij mogen ieder computeren, zodat ik mijn bijbel kan lezen. De ochtend is lang, maar dan eindelijk is het bidden klaar en de rest van ons team komt verhit terug. De dag is erg warm. We lunchen samen en gaan dan aan de slag met het schoonmaken en inpakken en opruimen EN de voorbereiding voor onze party vanavond. Peter wil pannenkoeken maken voor 30 man, dus dat duurt wel even, helemaal als er maar 1 pan is. Vanmorgen had Peter al knoflooksaus gemaakt voor bij de kipshoarma voor op de pannenkoeken. Ook hebben we ananas en bananen laten halen om er op te doen. De hele dag zijn er mensen van de kerk, zij bereiden de barbecue voor die tegelijk met de pannenkoeken plaatsvindt, dus er is eten in overvloed denk ik. Chester geniet van de gevonden puppie, hij is erg moe van het op pad zijn vandaag. Als het aan hem lag zou hij hem zo meenemen. Om 14:00 uur ga ik (peter) aan de slag met de pannenkoeken, we hebben 5 kg bloem voor het beslag, als het goed is dan hebben we genoeg voor de grote hoeveelheid mensen die er gaan komen om met ons de party mee te vieren. Om 19:30 zijn we klaar met bakken en kunnen we van de BBQ en de rest van het eten. Om 21:30 uur liggen de kids in bed, en gaan wij nog even door met spelletjes, om 22:15 gaat iedereen naar huis en gaan wij de boel opruimen en zorgen dat we in ieder geval morgenochtend niet nog een boel hoeven op te ruimen.

Zaterdag 23 juni 2007
Om 05:00 uur gaat de wekker, we gaan vandaag reizen naar onze volgende bestemming. We zullen om 06:30 uur vertrekken naar het treinstation waar om 07:00 uur de trein zal gaan vertrekken naar Khon Kaen, vlak voordat we in de auto gaan voor vertrek krijgen we te horen dat de trein al is vertrokken en wel een uur eerder dan dat wij er zouden zijn. Dan gaan we maar naar het busstation om te kijken of we een bus kunnen krijgen met dezelfde bestemming als de trein, dit lukt, nu maar bidden dat we een aansluiting op de volgende bus niet gaan missen, want de trein is iets sneller en zou ook een uur eerder vertrekken. Als we in Khon Kaen aankomen staat de bus klaar voor vertrek, gelukkig krijgen we nog wat tijd om iets te eten te kopen voor onderweg. Tijdens de rit naar Ubon Ratchathani heeft Paek contact met de kerk in Si Sa Ket en horen we dat we zullen worden opgehaald door een auto en hoeven we niet verder met de een bus. De rit met de auto is ook nog bijna 2 uur als we op de plaats van bestemming aankomen is het ondertussen al 21:30 uur, dus gauw de bedden voor de kids in orde maken en zorgen dat de jongens gaan douchen, om 22:30 liggen ze in bed, en niet veel later liggen ook wij in bed voor een goede nacht rust.

zondag 24 juni 2007
Om 07:00 uur is Chester al weer wakker, maar gelukkig blijft hij rustig liggen, de rest wordt om 08:15 / 08:30 wakker, dat is wel even lekker voor de jongens dat ze hebben uit kunnen slapen, we hebben een eigen kamer met alles er op en aan. Om 09:00 uur komen de eerste kerkgangers en wordt het gauw erg druk met diverse groepen van verschillende leeftijden, zo kwamen er meer dan 24 jongelui bij elkaar voor een worship en samenkomen van leeftijdsgenoten, dit was erg leuk omdat ze ook hier diverse kennismaking’s spelletjes hebben gespeelt. Om 10:30 uur begint de dienst en hier stellen we ons voor aan de gemeente, ook zingen we vandaag tijdens de dienst een special song. Om 17:00 uur heeft de staf nog een meeting met de pastor en horen we om 18:00 uur wat we de komende week zullen gaan doen. Dinsdag beginnen we met Engelse les voor de laagste groep van school, en de rest van de week gaan we de hogere klassen les geven.

Meer Recent Nieuws

Familie Bak

Lasagna ala Peter

Al een hele tijd geleden, ja al zeker twee jaar geleden, hadden wij het leuke idee opgevat om lasagna ala Peter te maken voor de meisjes. We hadden extra grote

Lees Verder »
De Schuilplaats

Terug naar school

De lange en erg warme zomervakantie is voorbij en alle meisjes zijn weer naar school. De eerste schoolweek is altijd een beetje chaotisch, want iedereen moet weer in het ritme

Lees Verder »
Familie Bak

Op de valreep

Tijdens de laatste paar dagen van ons verblijf in Nederland waren we aan het inpakken en klaarmaken voor ons vertrek naar huis. Op een gegeven moment belde Nathan dat hij

Lees Verder »