Logo_Familie-Bak-com

De Schuilplaats

"Elke dag worden duizenden kinderen verkocht in seksuele slavernij. Zij worden gedwongen tot prostitutie. Ook worden er elke dag duizenden kinderen seksueel misbruikt door hun vader, familieleden en vertrouwde vrienden. Al deze kinderen zijn gepijnigd, gebroken en verscheurd maar het ergste is, ze zijn hulpeloos en alleen.. ...eenzaam en zonder doel."

“De Schuilplaats” is eind 1990 opgericht door Christine Overeem, het is een plek voor meisjes die seksueel misbruikt zijn. Door meisjes met dezelfde ervaringen samen te laten wonen geeft hen een grotere kans op verwerking van hetgeen hen is overkomen.

Wat heeft “De Schuilplaats” te bieden?

  • Een veilige woonplek
  • Gezond voedsel en fatsoenlijke kleding
  • De mogelijkheid tot scholing
  • Liefde en waardering
  • Onderricht in zelfredzaamheid
  • Nieuwe hoop voor de toekomst

“De Schuilplaats” is oorspronkelijk opgezet voor meisjes van 12 tot 18 jaar maar sinds oktober 2006, zijn op verzoek van het maatschappelijk werk, de eerste 2 meisjes tussen de 6 en 12 jaar geplaatst.
Er zijn nu 3 huizen waarin per huis 10 meisjes opgevangen kunnen worden. Voor elk huis zijn er 3 a 4 leidinggevenden die de dagelijkse gang van zaken in goede banen leiden.
Daarnaast zijn er drie kleine huisjes waar twee aan twee de oudere meiden samen kunnen wonen. Dit is het begeleid zelfstandig wonen project van de Schuilplaats.
Verder is er een counseling ruimte en een multifunctionele ruimte. Hierdoor kunnen we therapeutische hulp op eigen terrein aanbieden en kunnen we zonder ruimteproblemen gezamenlijke activiteiten houden.

Hoe ziet een dag op het project eruit?

Om 5:30 uur staat iedereen op, vroeg hè, maar in Thailand is dit normaal. Als de meisjes hun taken uitvoeren, kookt de leiding het eten. Na de gezamenlijke maaltijd gaan de meisjes naar school.
Na schooltijd wassen de meisjes hun kleren of helpen met eten koken. Op deze manier leren de meisjes zelfstandig te worden. Aansluitend maken ze hun huiswerk, is er tijd om te spelen en samen te zijn of met elkaar te zingen en te bidden.

Wat zijn de resultaten tot nu toe?

Het merendeel van de meisjes die, sinds 1990, in “De Schuilplaats” hebben gewoond, zijn nu in staat om zichzelf te redden en anderen te helpen. Velen van hen zijn getrouwd en hebben zelf kinderen. Doordat ze het evangelie thuis verspreiden zijn een aantal van hun familieleden christen geworden. Ook hebben ze geleerd hoe ze kunnen vergeven en zijn ze in staat terug te gaan naar hun familie die hen heeft verstoten om te zeggen: ”Ik hou van jou.”