Logo_Familie-Bak-com

Derde stage laatste deel

Maandag 25 juni 2007
Een vrije dag en dat is lekker voordat de drukke week gaat beginnen. We slapen allemaal dik een uur langer dan normaal en dat is lekker.Als de was klaar is en Tatjana uitgekletst is met Christine gaan we naar de speeltuin in het dorp Khunhan waar we verblijven in de provincie Si Sa Ket.De kinderen hebben zich heerlijk vermaakt, de speeltoestellen zijn van goede kwaliteit en ernaast waren allerlei fitness toestellen die de jongens en Peter allen hebben uitgeprobeerd. Vervolgens spelen ze niet meer op de toestellen, maar eronder met het zand of ze zijn bruikbare dingetjes aan het zoeken, zoals rietjes en stokjes die op het veld liggen. Het veld is heel groot en het midden van een rotonde, je kunt hier volleyballen ed. Er wordt gewerkt aan het opbouwen van een kermis lijkt het en dat past er ook op. Op de terugweg halen we onze lunch en wat te drinken.

Dinsdag 26 juni 2007
We gaan op pad om les te geven op een school zo’n 20 minuten verderop.. Het is een school met ruim 600 leerlingen. Allereerst worden we uitgebreid welkom geheten in het engels, dit was erg knap en lachwekkend. Ze zien hier eigenlijk nooit blanke mensen.We gingen in groepjes van 2 of 3 personen met 1 of 2 kinderen voor de klas staan. We hadden lunch met de docenten en de schoolleiding en dat was erg leuk en lekker. Daarna kwam de hele school bijeen onder een groooooot afdak en hebben wij ze vermaakt met liedjes, een sketch en hebben we hun engelse les getest en we hebben mogen vertellen over wie wij zijn en waarom we hier zijn. Het belang van ons werk was oa de engelse les, maar vooral om een brug te zijn naar de kerk en dus naar Jezus. Nadat we klaar waren wilden al die ruim 600 kinderen een handtekening van ons team en de kinderen hebben. De kinderen en Peter hebben nog nooit zoveel hun naam geschreven. Ook wilden ze allemaal handen schudden. Ik zei tegen Nathan dat hij wel een filmster oid leek, alsof hij wereldberoemd was. Dit maakte dat hij zich niet ging irriteren en er juist van genoot, hij voelde zich belangrijk!!!

woensdag 27 juni 2007
Vandaag beginnen we de dag met team time en zingen, en om 08:30 gaan we richting een nieuwe uitdaging, een school met leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Als we aankomen worden we welkom geheten door de directeur en de leerlingen, ook krijgen we een dansvoorstelling van een aantal leerlingen te zien. Om 10:00 uur beginnen we met lesgeven aan 3 verschillende klassen in 3 verschillende groepen,
dit doen we tot 12:00 uur en dan is er lunch voor het team. Om 13:00 uur gaan we samen met de leerlingen in de centrale hal de rest van de dag vullen met div. taal spelletjes en dans. Om 15:30 uur als we eindelijk klaar zijn, is het mooi geweest en zijn we allemaal heel erg moe, dus de rest van de dag zijn we vrij tot aan het avond eten.

Donderdag 28 juni 2007
We gaan vandaag weer met het hele team op pad. De jongens zijn blij dat ze mee mogen, ze voelen zich ook echt nuttig tijdens het lesgeven en het vermaken van de kinderen. Ze hebben de hele school in 3 groepen verdeeld en dat betekent hele grote groepen. Ruim 200 leerlingen delen door 3, maakt al gauw meer dan 70 kinderen in een te klein lokaal. Speel dan maar eens een spelletje en houd de controle maar vast. Gelukkig lukt het ieder team om er iets leuks van te maken en ze zelfs nog wat te leren ook. De kinderen vinden het erg leuk dat ik met de jongens er ook ben, want gisteren heeft Peter al over ons vertelt.
Aan het eind van de ochtend komt het Koreaanse team uit Zwitserland op de school aan. We lunchen samen en zo hebben we even de kans om elkaar te zien en zo mogelijk te leren kennen. Vervolgens gaan we samen de hele school vermaken met spelletjes en herhalen van wat ze in de lessen geleerd hebben en een sketch en dansen ed. Het zijn 2 lange uren, en dan nog handtekeningen zetten en eindelijk naar de basis terug. Hier genieten we van een vrije middag met flinke stortregen.

Vrijdag 29 Juni 2007
Vandaag gaan we naar een school met heeeeeeel veeeeeeel kinderen. In de leeftijd van 6 tot en met 18 jarige, we gaan met 2 teams en dat is toch weer iets anders dan dat we gewend zijn, we worden in 4 teams onderverdeeld en we gaan in de ochtend 12 groepen les geven dat betekent ongeveer 35 minuten per groep. Als we om 12 uur klaar zijn krijgen we een lunch op school

Zaterdag 30 Juni 2007
Vandaag komen er ongeveer 140 kinderen, dit zijn buurt kinderen of kinderen van de kerk. Het is heel gezellig met zoveel kids te samen, we doen eerst spelletjes in de kerk en daarna gaan ze in leeftijdsgroepen praten of spelletjes doen maar ook kunnen ze vragen stellen aan de team leden, dit duurt tot ongeveer 12:15 uur en dan krijgen ze een lunch. Na de lunch gaan we als YWAM de woning van de pastor schilderen, eerst alle losse verf er af halen en dan de kozijnen schuren vervolgens worden de muren met een primer voor bewerkt en kunnen we aan het eigenlijke schilderwerk beginnen. We starten om 13:30 met alles en om 18:00 uur legt Peter samen met Eky de kwasten neer als laatste. Schoonmaken en dan kunnen we aan tafel, ze hebben een feestmaal voor een aantal jongelui die naar het vervolgonderwijs gaan. Dit is heel gezellig, we eten rijst met een koude spicy salade, of je kunt macaroni kiezen.

zondag 1 juli 2007
Vandaag kunnen we uitslapen want we hebben geen team meeting vandaag, helaas is dat iets te laat voor de jongens doorgegeven dus die zijn om voor 7e al wakker, wij gaan dus als gezin maar ontbijten en bijkletsen met de vroege vogels. Om 9:30 uur komt de jeugd van de kerk bij elkaar om gezellig te zingen en om kringspelletjes te doen, wij doen hier ook aan mee samen met de kids, erg leuk voor de rest als Peter door het spel een dansje moet doen samen met een ander teamlid.

Maandag 2 Juli 2007
Vandaag gaan we met het team naar de grens van Cambodja, hier staat een ruïne van een tempel. Om 14:30 uur als we weer terug zijn gaan Chester en Jeremy met Eky vissen en gaan Tatjana, Nathan en Peter de stad even in om voor broeken te kijken, want Jeremy heeft 1 hele broek en de rest heeft gaten.
Als we terug komen helpen we met de tafels klaar maken voor de Afscheids BBQ , Om 17:30 uur komt de rest van het team terug van het vissen. Als iedereen is uitgegeten krijgen we een toespraak met een bedankje van de gemeente en de voorganger, we krijgen allemaal een soort omslagdoek en de jongens krijgen een water fluit in een model van een water eend. Als iedereen weg is krijgen we te horen dat we iets eerder morgen zullen vertrekken en wel om 06:30 klaar zijn, want we zullen met een truck worden opgehaald en in een keer naar onze volgende bestemming worden gebracht, dat scheelt ongeveer 4 uur reizen als het al niet meer is.

Dinsdag 3 juli 2007
Vandaag is het vroeg dag om 05:00 uur gaat de wekker en gaan we de rest inpakken. Om 06:30 staan we klaar en hebben we nog wat kunnen eten en drinken voordat we in de truck zullen gaan, als de truck aankomt blijkt het een standaard truck te zijn maar met een hoge lange huif, deze wordt normaal gebruikt voor het vervoer van kippen!!! Dus nu stoppen we er ook 11 kakelende kippen in??? Dus nu gaan wij net als de kippen op stok en dat is weer eens wat anders dan in een bus zitten. Om 14:00 uur hebben we een teambespreking en hier horen we meer van de kerk en wat er is gebeurt met deze gemeente, om 16:00 uur gaat onze staf samen met de pastor bespreken wat we zullen gaan doen en hoe onze dagindeling er uit komt te zien. Het is in ieder geval duidelijk dat we weer les gaan geven en/of scholen bezoeken.

Woensdag 4 juli 2007
Na het ontbijt gingen we naar de school waar we les gingen geven. We lunchen op school en daarna spelen we mee met basketbal, volleybal ed. Dit gebeurt hier elke dag zodra er een pauze is. Deze kinderen zijn al jong begaafd in verschillende sporten. De scholen hebben allemaal grote velden met volleybal gelegenheden en voor basketbal en zelfs voor voetbal als het mee zit. Het is leuk om te zien hoe de kinderen op deze school onze kinderen enorm betrok in het sporten, ze hebben in 1 middag dan ook veel geleerd. Oh ja er is ook een grote overkapping met veel tafeltennistafels. Nu is dit ook wel een school voor ruim 1400 leerlingen.

donderdag 5 juli 2007
Ondertussen zijn de jongens lekker aan het spelen in de tuin naast de kerk waar ze aan het bouwen zijn,
er ligt dus genoeg materiaal om wat mee te doen, de jongens bouwen van stenen en zand met water een soort van gracht, er wordt van alles bij bedacht, wat heel leuk is voor de jongens, nu mogen ze opeens in de rode grond/zand spelen en hebben ze een kraan naast hun. Ik ben met de jongens gaan wandelen naar een soort van winkelketen in de buurt, moet je alleen wel de weg weten, en dat wisten wij natuurlijk niet dus hebben we een aardige tippel gehad, maar uiteindelijk hebben we wel gevonden waar we voor gingen.De jongens waren dat we terug kwamen helemaal uitgeteld, en ze hebben dan ook niet erg lang meer in de tuin gespeelt voor het eten.

Vrijdag 6 juli 2007
Vandaag gaan we zonder de jongens naar een universiteit om daar Engelse les te geven. Het is weer eens wat anders dan wat we tot op heden hebben gedaan, de leerlingen zijn allemaal in de leeftijd van rond de 22 en hebben er ook zin in, helaas is het zo dat ook deze jongelui het moeilijk vinden om vragen te stellen.
Het laatste half uur gaan we in kleine groepjes van 9 studenten en 1 van ons vragen stellen, hierbij zie je wel verschil in de studenten. Om 11:00 uur is het afgelopen en gaan we richting de kerk om te lunchen.

Zaterdag 7 juli 2007
Het is een kleine school met zo’n 70 leerlingen schat ik, in de leeftijd van 6 t/m 13 jaar. We splitsen de kinderen op in drie leeftijdsgroepen en gaan binnen zitten, want buiten zitten we pal aan de weg. Becky, Paek, Nathan en ik nemen de jongste groep voor onze rekening. We stellen ons voor en laten hun dat ook doen en vervolgens checken we de uitspraak en de kennis van het tellen. Hier doen we ook een spelletje mee en het blijkt telkens weer dat de meisjes over het algemeen beter zijn!!! Vervolgens laten we ze dierennamen bedenken en spreken ze de namen na. Ook hier doen we weer een spelletje mee om ze het
alfabet beter te leren, vooral voor de uitspraak. Het gaat leuk. We hebben tussendoor een kleine pauze en we worden verwend met koffie, cola en koekjes. Ook hebben we even de kans om te kletsen met docenten en kinderen.

Zondag 8 juli 2007
We zijn de rest van de dag vrij om wat voor ons zelf te doen. We vermaken ons met een filmpje op de laptop en een spelletje.

Maandag 9 juli 2007
Vandaag is onze vrije dag. Om 11:45 gaan we richting het hotel om te zwemmen, helaas is het vandaag erg warm en kunnen we niet al te lang in het water liggen ( bang dat we zullen verbranden ), om 14:00 uur gaan we weer weg, en nu moeten we alleen nog even vervoer regelen. Dit lukt in eerste instantie niet, maar na een kwartier wachten komt er een tuk-tuk die ons misschien kan terug brengen naar de kerk.

Dinsdag 10 Juli 2007
Om 10:00 uur gaan we dan uiteindelijk aan het werk, we gaan achter de kerk een beton vloer maken waar ze de was kunnen doen. We werken tot 12:00 uur en gaan dan lunchen, en na de lunch gaat het team naar de universiteit waar we vrijdag ook zijn geweest Om 15:45 uur is Tatjana al weer terug en hebben we vrij tot 17:00 uur, dan gaan we met zijn allen naar de BBQ, ook de pastor en zijn vrouw met kinderen gaan mee Het was erg gezellig, en lekker, we gaan om 20:00 uur terug naar huis om de kids in bed te leggen.

Woensdag 11 juli 2007
Vandaag gaan we verder met het werk achter de kerk. Na de lunch zijn we vrij omdat het al klaar is. Verder genieten we van de vrije middag en proberen we een taart voor Nathan te regelen. De twee Thaise teamleden en de vrouw van de pastor en haar dochter bellen stad en land af en ze krijgen het nog voor elkaar ook.Heerlijk een filmpje kijken en vervolgens avondeten voordat we naar de markt gaan. We willen toch kijken of we voor Nathan een kleinigheidje kunnen kopen. Dit valt niet mee, maar we hebben toch een
kettinkje gevonden en een etui voor op school.

Donderdag 12 juli
Hieperdepiep hoera. Nathan is vandaag 8 jaar geworden. Het leuke is dat hij zelf niet doorheeft dat het vandaag al zover is. Hij heeft het alleen maar over naar huis gaan, waar hij erg naar uitkijkt. Wij zeggen ook niets om de verrassing groter te laten zijn. Na het ontbijt komen we met het hele team bij elkaar en beginnen we te zingen en komt Chester met de taart (zandtaart). Dit heeft Nathan meteen door en dus laten we Koy met de echte taart komen, prachtig is hij geworden en lekker ook. Nathan geniet met volle teugen. Ook is hij erg verrast als hij het kettinkje ziet wat hij gister op de markt had gezien. Hij wilde het zo graag hebben dat hij erom ging zeuren en drammen. Hij heeft niet doorgehad dat Peter terug is geweest naar de kraam.
Vandaag geen klussen meer voor ons, want we vertrekken al na de lunch richting Khon Kaen. Wij gaan dus inpakken en die tijd heb je wel nodig voor 5 man. In Khon Kaen gaan we naar een bijbelschool waar we degene ontmoeten die de bustickets voor ons hebben gehaald. Ook gaan we nog naar Big-C (groot winkelcentrum) en daar eten we vast wat, wij eten spaghetti en deze was anders, maar wel erg lekker. Ook heb je in zo’n winkelketen heerlijke verkoeling vanwege de airco. Om 17.30 uur zijn we op het busstation en laden we onze bagage over en nemen we afscheid van degenen die zijn meegekomen om ons weg te brengen. Eindelijk is het zover, we vertrekken richting huis. De reis zal van 18.00 uur tot 6.00 uur duren en
dus slapen we in de bus. De bus stopt alleen in de grote plaatsen en om 12.00 uur maken we een stop van 20 minuten en dan gaat iedereen eten, ja echt een maaltijd naar binnen werken. Dit betekent dat als je slaapt je midden in de nacht gestoord wordt omdat je kunt gaan eten. Aangekomen in Chiang Rai nemen we een taxi naar huis, terwijl het team een andere neemt om naar de DTS basis te gaan. Wat hebben wij toch een mazzel met ons eigen thuis. De jongens genieten meteen van hun eigen spullen en wij pakken uit en beginnen de was weg te werken. Chester haalt zijn zonnebloemen weg uit de tuin en Peter start de auto!!! Helaas de accu is leeg na 5 weken stilstand. Later blijkt dat de accu is overleden, balen. Peter laat er meteen een nieuwe inzetten, want een auto zonder accu is niets. Peter haalt meteen de boodschappen en dan halen we de poesjes bij Christine op. Bijkletsen doen we later, want ze moet weg naar een bruiloft.
De poesjes zijn onwennig, maar uiteindelijk vinden ze een plekje in Peter zijn gereedschap kamer in een mand met schuurpapier wat een mafkezen he? Zo zijn we dan toch aan het eind gekomen van deze outreach. Nog 1 week en dan krijgen we zaterdag onze diploma’s.

 

 

Meer Recent Nieuws

Familie Bak

Lasagna ala Peter

Al een hele tijd geleden, ja al zeker twee jaar geleden, hadden wij het leuke idee opgevat om lasagna ala Peter te maken voor de meisjes. We hadden extra grote

Lees Verder »
De Schuilplaats

Terug naar school

De lange en erg warme zomervakantie is voorbij en alle meisjes zijn weer naar school. De eerste schoolweek is altijd een beetje chaotisch, want iedereen moet weer in het ritme

Lees Verder »
Familie Bak

Op de valreep

Tijdens de laatste paar dagen van ons verblijf in Nederland waren we aan het inpakken en klaarmaken voor ons vertrek naar huis. Op een gegeven moment belde Nathan dat hij

Lees Verder »